Visió lateral del tauró negret xato (Jérôme Mallefet)

Taurons que emeten llum: fotografien per primer cop tres espècies luminescents

La troballa confirma la sospita que alguns taurons poden emetre llum i converteix el tauró negret xato en l'animal luminescent més gran del món

RedaccióActualitzat

Científics de la Universitat Catòlica de Lovaina (UCL), a Bèlgica, i de l'Institut Nacional d'Investigació Aquàtica i Atmosfèrica (NIWA), de Nova Zelanda, han documentat per primera vegada que tres espècies de taurons conegudes són luminescents.

L'estudi l'ha encapçalat Jérôme Mallefet, cap del laboratori de biologia marina de la UCL.

La descoberta ha convertit el tauró negret xato, o tauró negre, conegut científicament amb el nom Dalatias licha, que pot arribar a fer 180 centímetres de llarg, en l'animal vertebrat bioluminescent més gran del món.

Visió zenital del tauró negret xato (Jérôme Mallefet)


El que els científics anomenen un "tauró lluminós gegant". La bioluminescència és la capacitat d'alguns organismes vius de produir llum visible mitjançant una reacció bioquímica.

Mallefet ha explicat a la CNN que se sospitava que una seixantena d'espècies de taurons, de les 540 conegudes, són luminescents.

Fins ara, però, no havia pogut demostrar-se.

La luminescència dels taurons és difícil d'observar, perquè aquests animals viuen a una profunditat d'entre 200 i 900 metres sota la superfície marina.

Visió zenital del tauró Etmopterus lucifer (Jérôme Mallefet)


És la franja coneguda com a zona de penombra, on la llum del sol, per bé que molt atenuada, encara hi arriba.

Els científics pensen que els taurons utilitzen la capacitat de fer brillar el ventre per camuflar-se dels depredadors que, nedant a més profunditat, altrament veurien retallada la seva silueta contra la llum que arriba de la superfície.

Es dona la circumstància que el tauró negret xato no té depredadors coneguts.

 

Una descoberta, molts interrogants

Això fa pensar els científics que potser utilitza la llum abdominal per il·luminar el fons quan busca menjar, per localitzar més fàcilment les seves preses.

En qualsevol cas, però, ara per ara tot són hipòtesis que cal confirmar amb estudis posteriors.

Com els que hauran de mirar d'esbrinar per què el tauró negret xato és capaç de fer brillar l'aleta dorsal.

Mallefet admet que "el patró lluminós del tauró negret xato era desconegut i encara ens sorprèn molt la brillantor de l'aleta dorsal". I es pregunta: "Per què? Amb quin propòsit?"

Visió lateral del tauró Etmopterus lucifer (Jérôme Mallefet)


En l'estudi publicat a la revista Frontiers in Marine Science, Mallefet, Darren W. Stevens i Laurent Duchatelet sí que posen en valor que "és cada cop més evident que produir llum en la profunditat ha de tenir un paper important en l'estructuració de l'ecosistema més gran del nostre planeta".

La descoberta s'ha fet en aigües de l'oceà Pacífic sud, a l'altiplà submarí de Chatham, a l'est de Nova Zelanda.

El tauró negret xato, però, també habita en aigües costaneres europees, mediterrànies i atlàntiques, i en alguns punts de les costes africanes i de l'Amèrica del Nord.

Les altres dues espècies de taurons d'aigües profundes la luminescència de les quals també ha estat documentada són l'Etmopterus lucifer i l'Etmopterus granulosus, més petits, de fins a 47 i 60 centímetres de longitud, respectivament.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut